Versterken om te versnellen

De recent aangekondigde samenwerking met investeringsmaatschappij FireFly vervult mij met trots. Ik begon FinanceFactor tien jaar geleden en had toen de droom een organisatie neer te zetten die het verschil maakt in de loopbaan van executive finance professionals. Dat is gelukt. De afgelopen jaren zijn we sterk gegroeid en staat er een bedrijf met negen man personeel en een miljoenenomzet. Mijn droom is uitgekomen en daar stopt het niet.

Voor veel ondernemers komt er een moment van reflectie, ook voor mij. Ik wist dat de keuze die ik vervolgens zou maken voor de toekomst van mijn bedrijf een kantelpunt zou zijn. Dat ik, samen met partner Simons Anderiesen, een groeiambitie voor het bedrijf had, stond buiten kijf. Wij willen tot de top van Nederland behoren en voor iedereen groeiontwikkeling kunnen bieden. Immers, een van de kernwaarden van FinanceFactor is het investeren in de relatie en het versterken van de professional. Niet alleen met onze kandidaten en opdrachtgevers, ook met onze eigen medewerkers. Tegelijkertijd met de groeiambities voelde ik een grote verantwoordelijkheid voor de interne organisatie. Doorslaggevend was voor mij de vraag hoe we nog meer van betekenis kunnen zijn voor iedereen. Groei met als doel meer waarde voor onze relatie én onze mensen te kunnen creëren.

De vraag die vervolgens opkwam is of ik zou passen bij een organisatie die marktleider is en meer waarde gedreven werkt. Zou mijn rol als servicegerichte dienstverlener en coach met het accent op persoonlijke aandacht en ontwikkeling daar nog wel bij passen? Ben ik in staat autonoom de groeiambitie te realiseren? Het antwoord is nee, daar ben ik heel eerlijk in. Naarmate een organisatie groter wordt en in een fase van differentiatie komt worden processen en kpi’s stuurelementen. Daar ligt niet mijn kracht, ik ben een pionier, coach en netwerker. Directief leidinggeven is niet mijn stijl, noch die van Anderiesen. Onze constatering was dat wij de organisatie samen met een partner naar een hoger niveau kunnen brengen.

De periode die dan aanbreekt is vergelijkbaar met een rollercoaster. Heftig, en toch gun ik het iedere ondernemer om eens zo intens te reflecteren. Je leert er heel veel van en leert vooral jezelf kennen. Van het proces van due diligence met feitelijke, financiële en juridische gegevensverzameling naar cultuursessies om de fit tussen organisaties te onderzoeken. Je krijgt een spiegel voorgezet die, ongeacht de uitkomst, altijd iets brengt. Al is het maar het besef wat een mooi bedrijf je hebt neergezet. Herinneringen, anekdotes, successen en zorgelijke momenten van de afgelopen tien jaar: alles kwam voorbij. Verdriet om het verlies van partner Alex van Groningen: wat zou hij hier nu van vinden? Trots, als het informatiememorandum gereed is en bijna een verleidingsdocument is voor de andere partij. Tegelijkertijd twijfel: zal ik mijn autonomie wel inleveren? Gedurende het proces schommelen de emoties behoorlijk, maar deze zijn van wezenlijk belang voor de beslissing en het eindresultaat.

Tot mijn 46e was ik terughoudend om voor mijzelf te beginnen. Nu, tien jaar later, heb ik meer ervaren en geleefd dan alle jaren in mijn arbeidsleven daarvoor. Onzekerheid blijft altijd onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap, maar als je durft te denken in kansen zie je mogelijkheden om ambities waar te maken, ik gun het een ieder. En in ons geval om onze kernwaarden van persoonlijke aandacht en ontwikkeling te behouden: we versterken om te versnellen.

Wil je meer weten over (zelf)reflectie of begeleiding in jouw ontwikkeling? Neem gerust contact met mij op: Albert Allmers 06 21 211750 of albert.allmers@financefactor.nl

Voor meer informatie neem contact op met Albert