Rots in de branding

Over mij
Ik ben geboren in 1984 en opgegroeid in Wassenaar, in een warm gezin met mijn ouders en een twee jaar oudere zus. In ons gezin was ik degene die geen aandacht vroeg, waar mijn ouders zich geen zorgen om hoefde te maken, die overal een beetje doorheen “fladderde”. Ik kon goed leren, haalde zonder al te veel moeite goede cijfers op school, had leuke vrienden en vriendinnen en kwam zelfverzekerd over. “Geen zorgen, ik regel het wel” was mijn motto. Ik stond vooraan als er iets geregeld moest worden voor anderen. Ik werd er blij van om mensen te helpen, er te zijn voor mijn omgeving.

Niets aan de hand, zul je denken. Een voorbeeldige jeugd en voorbeeldig meisje.
Maar er zat ook een andere kant aan de medaille. Ik had mijzelf overtuigd dat het goed was om geen aandacht te vragen. Dat het goed was om me aan te passen aan de situatie, zodat ik als het ware onzichtbaar bleef.

Keerpunt
En precies die overtuigingen en dat gedrag is waarom ik een aantal jaar geleden voor het eerst naar een coach ging. Ik belandde samen met mijn vriend in een heftig medisch traject. Ik bleek een ziekte te hebben die voor heel veel pijn en ongemak zorgde maar ook mijn allergrootste wens om mama te worden lelijk in de weg stond. Er volgden ivf-trajecten, heel veel pijn, diverse operaties, heel veel onzekerheid en vele teleurstellingen.

Dit alles zorgde ervoor dat mijn omgeving, familie en vrienden, mee leefden, zich zorgen maakten en verdriet hadden. En dat maakte mij dan weer verdrietig. Ik kon er niet goed mee om gaan. Ík maakte mensen verdrietig, ík was opeens degene waar de aandacht naar uit ging, ík was degene waar mensen zich zorgen om maakten. En dat was ik nou juist niet gewend. Ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan. Ik deed heel erg mijn best om ook in deze situatie voor anderen te zorgen en liet weinig ruimte voor mijn eigen verdriet en emotie.

Toen ik na wederom een miskraam niet eens meer verdriet kon voelen, was voor mij het moment om hulp te zoeken. Ik was leeg, ik voelde niets meer. Ik vond hulp en leerde iets beter om ruimte te geven aan mijn emoties.

Boek gesloten
Uiteindelijk kwam mijn grote wens toch uit en nu heb ik zelfs twee prachtige dochters. Toen was het tijd om te genieten van de meisjes en verder te gaan. Boek gesloten, had ik rationeel besloten. Dat dat niet zo rationeel werkt, merkte ik een paar jaar later. Ik had te snel na de komst van mijn dochters het boek gesloten. Mijn wens was uitgekomen, maar de weg er naartoe een plekje geven, had ik overgeslagen. En die stap kwam dubbel en dwars terug tijdens mijn opleiding tot professioneel coach. Met hulp van een coach heb ik de rollercoaster die ik meegemaakt had opnieuw beleefd en de emoties toegelaten die voorbijkwamen. Ik heb gehuild; heel veel gehuild, ik heb gevoeld, ik heb uitgesproken wat ik voelde, ik heb toegelaten wat ik eerder weggestopt had. Nog steeds kan ik in stressvollere situaties teruggrijpen op mijn ratio. Maar ik ben nu ook in staat om mijn emotie daarin te kennen, beter te begrijpen en mee te nemen in mijn beslissingen.

De reis
Mijn reis heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb geleerd van dat wat me eerder nog niet lukte. Persoonlijke ontwikkeling gun ik iedereen en geef ik daarom graag door. Van jongs af aan haal ik voldoening uit het feit dat ik van betekenis kan zijn voor anderen. Van nature breng ik rust in de situatie. Ik kan goed luisteren en ben gevoelig voor wat er speelt. Ik heb geleerd om mijn emoties te accepteren en te voelen. Dat alles neem ik mee in mijn rugzakje en deel ik graag met anderen.

Daarom ben ik actief als coach waarin ik mensen begeleid in een traject van verandering. Bij chaos, crisis en/of paniek zorg ik voor rust en faciliteer de zogenaamde rots in de branding. Je kunt dan denken aan onvrede over/op het werk, een arbeidsconflict, een ontslagsituatie of bijvoorbeeld tijdens een mediatie traject. Ik help de coachee (gecoachte) de situatie te aanschouwen en van daaruit te bepalen hoe hij/zij verder komt en wat daarvoor nodig is. Ik bied een veilige omgeving om aan iets nieuws te beginnen, om te veranderen.

Wat betekent een traject voor de coach en coachee?
Als coachee heb jij het roer in handen, jij bepaalt waar je naartoe gaat en hoe snel je gaat. Als coach help ik je om jouw bestemming in kaart te brengen en de kaart te lezen onderweg. Ik ben niet degene die zegt wat je moet doen. Als coachee zal je er zelf achter moeten komen en dat is de enige manier waardoor het gaat werken.
Coaching is confronterend en zeker niet altijd leuk. Het resultaat mag leuk zijn, maar de weg er naartoe, de verandering, zal altijd pijn doen. Daarom is het voor mij essentieel dat je je veilig voelt bij mij als coach. De sleutel voor ontwikkeling zit in het begrijpen van je eigen gevoel en emotie, daar komt namelijk je gedrag uit voort. Dat geldt zowel privé als op je werk.

De groei van de coachee is mijn doel. De duur van een traject wisselt per persoon. Ik ben geen voorstander van een strikt pakketje. Liever geef ik een kwaliteitsnorm af: dit kun je verwachten en zo is mijn aanpak. Zonder instrumenteel te worden zal ik zeker iedere sessie toetsen of we nog op de goede weg zitten. Maar het gevoel van veiligheid, de connectie en persoonlijke klik zijn voorwaarden om tot een succes te komen. Als het goed voelt voor jou als coachee, ga je ook blijvend het verschil maken.

Binnen het netwerk van FinanceFactor hebben wij veel professionals in het financiële vak. Zelf heb ik een financiële achtergrond en kan me goed inleven en verplaatsen in hun werkzame bestaan. Ik spreek hun taal en ik snap dat het soms moeilijk schakelen is van ratio naar gevoel. Maar dat geldt niet alleen voor financials. Ik begeleid zowel financials als professionals uit andere vakgebieden. Bevind jij je in een situatie van stress, chaos of conflict? Privé of op het werk? Wil jij graag verandering brengen in jouw eigen gedrag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag tijdens deze reis.

Wil je meer weten over coaching of begeleiding in jouw ontwikkeling? Neem gerust contact op: Mariska van Egmond 06 18 299899 of mariska.vanegmond@financefactor.nl

Wil je meer weten over coaching?