Interim professional Ingje van Blitterswijk: van vast naar flex zolang het goed voelt

De dertiger van nu switcht net zo makkelijk van vast naar flex als andersom. Ingje van Blitterswijk is een jonge interim finance professional. Een jaar geleden koos zij voor zelfstandig ondernemerschap. “Het is geen keuze voor altijd, maar voor zolang het goed voelt.”

Ingje van Blitterswijk heeft een grote affiniteit met de overheid en is daar na haar studie bestuurskunde gaan werken. De actualiteit van overheidsmaatregelen en impact op burgers en bedrijven boeit haar mateloos. Zij startte in 2014 als financial trainee en maakte snel carrière bij de rijksoverheid als finance & control professional. Wisselende banen en toenemende verantwoordelijkheden zorgden voor een voorspoedige loopbaanontwikkeling. Toch besloot zij te switchen naar het zelfstandig ondernemerschap.

Wat was de aanleiding om zelfstandig interim professional te worden?
“Ten tijde van de coronapandemie kwam ik thuis te zitten. Ik had geen burn-out, maar was wel overbelast. Ik begon me af te vragen wat ik nu echt belangrijk vind in het werk. Vragen als ‘wat wil ik, waar loop ik warm voor en wat kan ik hiervan kwijt in het werk’ speelden op. Het zelfstandig ondernemerschap zat, mede door mijn partner die ook een zzp’er is, als optie in mijn achterhoofd. Ik was daar nieuwsgierig naar en zag meer mogelijkheden voor wisselende omgevingen om in te werken. Daar haal ik energie uit. Ik zoek dynamiek in organisaties en wilde bovendien mijn horizon verbreden.”

Je loopbaan bij de rijksoverheid kenmerkte zich door inzet in wisselende functies. Dat is toch dynamisch?
“Klopt. In het begin werd ik steeds op andere plekken ingezet, behorend bij het traineeship. Naarmate ik ouder werd en steeds meer verantwoordelijkheden kreeg, werden de functies ook vaster van aard. Er wordt dan al snel verwacht dat je je voor een aantal jaar aan een functie committeert. Terwijl het bij mij eerder begon te kriebelen om in een nieuwe omgeving aan de slag te gaan. Dat gaf me onrust. Ook al ben ik nog jong, begin dertig, het vaste dienstverband begon te knellen. Dat is ook de reden waarom ik niet switchte naar bijvoorbeeld een detacheringsbedrijf. Ik wilde echt vrijheid ervaren om te kunnen kiezen welke opdrachten bij mij passen.”

Wat zijn na een jaar je ervaringen?
“De vrijheid om te kunnen kiezen weegt zwaar voor mij. Ik vind het belangrijk om de balans te vinden tussen dynamiek, uitdaging en het kunnen bijdragen aan de interne beheersing van een organisatie. Soms vind ik het lastig dat ik geen onderdeel uitmaak van de organisatie. Anderzijds geeft dat ook meer afstand en word ik niet meegezogen in de interne beslommeringen. Als interim professional weet je waar je aan toe bent en waar de focus ligt van jouw bijdrage.”

Als je kiest voor zelfstandig ondernemerschap, geef je zekerheden op. Hoe zie jij dat?
“Dat ervaar ik niet zo. Ik maak simpelweg een inschatting voor de kansen op werk. En er is veel werk momenteel, dus waarom zou ik het niet doen? Bovendien zijn jonge interim professionals, zeker in finance, niet ruim vertegenwoordigd. Dus kansen genoeg. Het enige dat even schakelen was, was het moment dat de ontslagbevestiging op de mat lag en ik tegelijkertijd een positieve zwangerschapstest in handen had. Maar ook daarvoor heb ik een inschatting gemaakt door vast en flex goed op elkaar te laten aansluiten en het verlof financieel op te vangen.”

Waarom koos je voor een intermediair voor de bemiddeling in opdrachten?
“Het is fijn met een intermediair te werken. Ik kwam daarvoor bij FinanceFactor uit. Al in aanloop naar de overstap van vast naar flex kon ik sparren met mijn vaste aanspreekpunt Sander van Opstal. Dat was heel prettig, want je kunt binnen je vaste dienstverband nog niet veel openheid geven totdat je de stap daadwerkelijk gemaakt hebt. Als preferred supplier heeft FinanceFactor goed zicht op de opdrachten bij het Rijk en kunnen zij de slagingskans van bemiddeling inschatten en optimaliseren. Bovendien helpt het om de inzichten uit een afwijzing of mismatch mee te nemen naar een volgende aanbieding.

Los van het bemiddelen in opdrachten is de netwerkfunctie voor mij heel prettig. Door het persoonlijk contact bouw je een vertrouwensband op die samen met de adviesfunctie en het voorhouden van een spiegel voor mij de grote meerwaarde is van een intermediair. Omdat we elkaar kennen, kunnen we werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is voor mij belangrijker dan de vorm van de arbeidsrelatie. Alles om maar niet hetzelfde kunstje te hoeven doen. In dat kader maakt FinanceFactor hun credo van Vinden, Volgen, Verbinden en Versterken zeker waar. Ik zou bijvoorbeeld meer richting de semipublieke sector willen groeien, maar hoe kom je daar binnen? Soms zijn opdrachtgevers eenkennig en hechten aan ervaring binnen een domein. FinanceFactor kan als mijn bemiddelaar een lans breken, omdat zij mij kennen. Daar ligt ook de toegevoegde waarde voor een opdrachtgever, denk ik.”

Waar wil je over vijf jaar staan?
“Ik hoop nog steeds actief te kunnen zijn in trajecten met dynamiek en verandering en wil toegroeien naar programmamanagement. Voor mij staat de inhoud van wat ik doe centraal. Ik ben niet iemand die voor een functie gaat omdat die zo mooi klinkt. Voor mij voelt de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap ook niet als een definitieve keuze. Ik doe dit een paar jaar en dan kijk ik wel weer verder. Het is geen keuze voor altijd, maar voor zolang het goed voelt en ik kan groeien in mijn ontwikkeling.”

Is dat ook je advies naar anderen die de keuze overwegen?
“Zeker. En ook: vraag je af of je bereid bent de risico’s te nemen. Zet dit op papier; de plussen en minnen zoals salaris en vergoedingen op een vast moment versus de onzekerheid en flexibiliteit. Wees rationeel en heb ook een beetje lef. Maar uiteindelijk is de keuze voor flex niet onomkeerbaar en kan je zo weer terug naar een vast dienstverband als dat op een moment beter past.”

Meer info over de mogelijkheden van FinanceFactor? Neem contact op met het Albert Allmers op 06 21 211750 of albert.allmers@financefactor.nl of Sander van Opstal, senior consultant interim-management Rijksoverheid op 06 51 708941 of sander.vanopstal@financefactor.nl

Voor meer informatie neem contact op met FinanceFactor