Hans Borstlap en Hans Biesheuvel duiden toekomst ZZP-ers in podcast debat

Podcast ‘Zzp-status: respecteren of reguleren?’

Gedreven door zijn rol als impresario van interim-managers vindt hij het zijn taak om de markt van content te voorzien die relevant is en hen verder brengt. Dus organiseerde Albert Allmers van Finance Factor een debat met overheid adviseurs en ondernemersvertegenwoordiging.

‘Zzp-status: respecteren of reguleren?’ Die vraag stond centraal in het debat tussen voorzitter Hans Borstlap van de Commissie Regulering van Werk, Hans Biesheuvel van ONL en advocaat Petra Willems van LWYRS en Albert Allmers, eigenaar en oprichter van Finance Factor.  Van dit gesprek is een podcast gemaakt, die hier te beluisteren is.

Ondanks dat iedereen nu beaamt in een onzekere periode te leven vanwege de coronacrisis, waren de tekenen voor een nieuwe recessie eind 2019 al in zicht, zegt Albert Allmers. “De bomen groeiden tot in de hemel. Zowel qua opdrachten als tarifering zat ondernemend Nederland goed. Dat kon zo niet doorgaan. Nu blijkt dat veel ondernemers geen buffer hebben opgebouwd of geen courante propositie hebben. “ legt Allmers uit. “Dat was voor mij reden om een open gesprek te organiseren en sense of urgency  te creëren: een appèl aan de politiek om nu door te pakken en niet het hete hangijzer door te schuiven naar een volgend kabinet.”

Volgens Borstlap wordt veel van wat zijn commissie in het eindrapport concludeert in deze coronatijd extra zichtbaar. Van ondernemers zal in de toekomst steeds meer wendbaarheid gevraagd worden. Ook van zelfstandigen. De stelling in het rapport van commissie Borstlap is, dat je alleen wendbaar kan zijn als je ook weerbaar bent. Die wendbaarheid en weerbaarheid vragen om wederkerigheid.

“Ik ben oprecht blij met deze terminologie, zegt Allmers, het is mijn vurige wens dat er nu gebouwd gaat worden aan die wederkerigheid. Voor interim-managers die wel hun ontwikkeling centraal gesteld hebben en actief een netwerk onderhouden, is hun zelfstandig ondernemerschap evident. Beschouw hen ook als zodanig, bepleit Allmers, en schaar niet alle zzp’ers onder één noemer.”

“Mijn stelling is om bij de regulering van de zzp-markt onderscheid te maken tussen capaciteitsvraagstukken en kennisintensieve opdrachten, waarvoor unieke vaardigheden nodig zijn. Dit vond gehoor tijdens het debat,” aldus Allmers. De lessen van corona leiden tot een voortschrijdend inzicht, waarop nu doorgepakt moet worden.

Allmers is tevreden met het resultaat en de open setting waarin het gesprek plaatsvond. Hij hoopt hiermee het broodnodige debat over de zzp-status aangezwengeld te hebben, zodat de regulering van de zzp-markt niet doorgeschoven wordt naar een volgend kabinet.

ZiPconomy tekende het gesprek uit deze podcast op. Lees hier de samenvatting.

Voor meer informatie neem contact op met FinanceFactor