‘Gelukkig of goed zijn in je werk, waar ga jij voor?’

Je kunt alleen succesvol zijn in je werk op het moment dat je daar gelukkig in bent, niet als je er alleen maar goed in bent. Dat is mijn stellige overtuiging en baseer ik op jarenlange ervaring als coach van finance professionals.

Financials zijn heel rationeel en vooral bezig met waar zij goed in zijn. De aard van hun werk vraagt ook om analyse en ratio. Beheersing van die vaardigheden staat vrijwel garant voor succes en de neiging om minder introspectief te zijn ligt op de loer. Het is mijn passie om wel de diepte in te gaan en financials bewuster te maken van wat zij goed kunnen, maar meer nog waar zij gelukkig van worden.

Als ik een finance professional vraag ‘waarom doe jij dat werk?’, krijg ik vaak te horen wat hij of zij ermee wil bereiken. Dan hebben we het over een waarde. Maar waarden zijn niet zonder meer zichtbaar in je gedrag, ze liggen onder de oppervlakte. Stel je een ijsberg voor: zichtbaar gedrag bevindt zich boven water. Onder water zien we motieven, normen en waarden, persoonlijke kenmerken en uiteindelijk je identiteit. Om erachter te komen of je gelukkig of goed bent in je werk, is mijn vertrekpunt een assessment.

Doe ik het werk dat bij mij past, waar krijg ik energie van, wat kan ik eigenlijk goed? Een assessment is behulpzaam, maar geeft nooit het enige juiste antwoord op de vragen die jij jezelf stelt. Los van dat het een momentopname betreft, kan je interpretatie subjectief blijven en lees je wat het liefst wilt lezen. Dat wat niet voor de hand ligt, of die score die je niet had verwacht, sla je liever over. Dus de vraag op welke manier je de uitkomsten gaat gebruiken is veel belangrijker. Daarom is een assessment voor mij het vertrekpunt en breng ik van daaruit een waarde- en drijfverenprofiel in kaart. Met het totaalplaatje gaan we in een coaching traject aan de slag met jouw doorontwikkeling als professional. Als coach werk ik vanuit jouw drijfverenprofiel en nooit vanuit de klantvraag.

Het coaching traject draait om vijf vragen en een stelling. Waarom, Wat, Hoe, Waar en met Wie zijn de vragen. De stelling is even compact als effectief, namelijk: Pas op! Het leert je waar je energie van krijgt en wanneer deze weglekt. Alles bij elkaar opgeteld vertellen de uitkomsten wie je bent en wat je wilt. Maar pas als je dat herkent en ook die scores die je liever oversloeg, erkent, kan je echt aan de slag. Door bewustwording van de blokkades en de energielekken is het mogelijk dat je gedrag kan veranderen en je de voordelen daarvan gaat inzien. Ik geef specifieke, praktische opdrachten mee en laat je ervaren dat iets een positieve uitwerking heeft. Bijvoorbeeld een introvert persoon vragen om in een volgende bijeenkomst met collega’s als eerste gedag te zeggen. Soms gaat het echt om zulke eenvoudige gedragingen. Soms om meer ingrijpende opdrachten als we werken aan ingeslepen en geconditioneerde gedragspatronen die voortkomen uit levenservaringen uit het verleden. Zoals minder overtuigend en assertief zijn als gevolg van pesten. Stap voor stap leidt het traject altijd tot zelfreflectie en een grotere mate van zelfsturing.

“Ik wist het eigenlijk al, maar kon er niet bij komen,” hoor ik vaak als reactie op de uitkomsten van zo’n traject. Dat klopt, vaak doe ik niet anders dan het onderbewuste naar bewustzijn te brengen. Soms is zo’n traject het laatste duwtje dat iemand nodig heeft om op zoek te gaan naar een andere rol of nieuwe uitdaging. Zelfvertrouwen ontwikkelen om een stap te zetten. Voor mij telt dat als mensen doen waar zij gelukkig van worden, zij succesvol zijn. De spreuk van Jackson Brown onderschrijf ik dan ook van harte: ‘Vind een baan die je leuk vindt, en je voegt vijf dagen toe aan elke week’.

Wil je meer weten over coaching of begeleiding in jouw ontwikkeling? Neem gerust contact op: Albert Allmers 06 21 211750 of albert.allmers@financefactor.nl

Voor meer informatie neem contact op met Albert