Geluk in cijfers

Geluk in cijfers

Dit artikel gaat niet over het winnen van de loterij. Ik kan je meteen vertellen dat op ons geluksgevoel het winnen van de loterij net zoveel effect heeft als terecht komen in een rolstoel. Ja, er ontstaat een piek in het geluksgevoel na het winnen van de loterij en een dip na het terechtkomen in een rolstoel, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een jaar later mensen zich weer op hun oude geluksniveau bevinden. We raken nu eenmaal gewend aan onze omstandigheden, of die nu positief of negatief zijn. Bovendien overschatten we hoe gelukkig geld ons maakt. Wij denken dat geld ons voor een langere periode gelukkig maakt, terwijl het ons slechts heel even een beetje gelukkig maakt.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van ons geluk wordt bepaald door levensomstandigheden als gezondheid, rijkdom, huwelijk, werk, schoonheid etcetera. (N.B. Dit geldt als aan basisbehoeften zoals eten, een dak boven je hoofd en veiligheid wordt voldaan). Ons geluk wordt voor 50% bepaald door onze genen. En 40% van ons geluk wordt bepaald door ons (bewuste) gedrag, gedachten en gewoontes, dus door te werken aan ons geluk.

Sommige mensen beweren dat het werken aan ons eigen geluk egoïstisch is, maar werken aan ons geluk is geen ‘zero-sum-game’. Als het een zero sum game zou zijn, betekent dat als de een gelukkiger wordt, de ander automatisch ongelukkiger wordt. Het tegenovergestelde is juist waar: we worden gelukkiger als mensen in onze omgeving ook gelukkiger zijn. Denk maar eens na: ben je graag in de buurt van iemand met een pesthumeur, of omring je jezelf liever met vrolijke mensen? Gelukkige mensen dragen bij aan het geluk en welzijn van anderen. We worden zelf vrolijker als de ander ook vrolijk is. Lachen is aanstekelijk.

Dat brengt me bij het R-getal, de reproductiefactor. We horen tegenwoordig dat het R-getal lager dan één moet zijn, omdat het aantal besmettingen met het Covid-virus dan afneemt. Ik pleit voor een hogere R-waarde, maar dan niet gerelateerd aan het aantal besmettingen, maar aan het aantal mensen dat je laat lachen. Een R-waarde van drie. Als jij drie personen laat lachen en deze drie mensen laten elk weer drie mensen lachen, enzovoorts dan lacht de hele wereld binnen 20 stappen. Als dat geen mooi streven is.

Mocht je nou echt een baaldag hebben, of het lachen je even vergaan zijn, weet dan dat je je brein voor de gek kunt houden. Uit onderzoek blijkt dat als je lacht, zelfs al is het een nep-lach, bepaalde hormonen worden aangemaakt, zoals serotonine en dopamine, die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Wil je dit effect versterken, lach dan minstens 60 seconden. Je kunt ook aan iets denken dat je gelukkig maakt. Vind je dat te veel moeite, neem dan twee eetstokjes, steek die overdwars tussen je kiezen en bijt erop, zodat er een nep-lach ontstaat. Ook dan worden gelukshormonen aangemaakt. Zit lachen er echt niet in, zoek dan iemand om mee te knuffelen. Een knuffel van 6 seconden zorgt er ook voor dat je lichaam hormonen aanmaakt waardoor je stemming verbetert.

Deze suggesties om te werken aan je geluk zijn nog maar een tipje van de sluier. Er zijn nog meer dingen die je kunt doen. Die bewaar ik voor een volgende nieuwsbrief. Wil je meer weten over werkplezier, levensvreugde of de werk-privé balans, neem dan contact met mij (Angelique van Drenth) op via 06-11135864 of stuur een mail naar angelique.vandrenth@financefactor.nl.

Voor meer informatie neem contact op met FinanceFactor