FinanceFactor professional aan het woord: Jan-Jaap Verstelle

Jan-Jaap Verstelle

Afgelopen maand heb ik mijn eerste samenwerking met FinanceFactor afgerond. Ik kan met een goed gevoel terugkijken op een prachtige interimopdracht als Senior Business Controller bij Dienst Justis (onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid).
Tot medio 2019 had ik eigenlijk nog nooit van Justis gehoord, maar wel van een van zijn belangrijkste producten: de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Mede daarom vond ik het interessant om vanuit het control team gelinkt te zijn aan juist de afdeling die de screening voor de VOG’s verzorgt. Op dit moment kijk ik terug op een dynamische periode van anderhalf jaar, waarin ik kort na mijn start ook de IV (ICT) control rol bij mijn takenpakket kreeg.
In mijn rollen heb ik veel ruimte gehad om impact te maken, wat ik ook heb ervaren tijdens mijn laatste halfjaar. Ik had mijn Control taken toen reeds overgedragen aan een door FinanceFactor geworven vaste Senior Business Controller. Hierdoor had ik de handen vrij om een nieuw kostprijsmodel te ontwikkelen, in samenwerking met diverse opdrachtgevers en Financieel-Economische Zaken van het Ministerie van J&V. Inhoudelijk was dit een zeer interessant traject. Daarnaast heeft het mijn inzicht in het politiek-bestuurlijke systeem van een departement flink vergroot.

Deze opdracht was mijn eerste samenwerking met FinanceFactor, maar ik kende de organisatie al langer. Toen ik een paar jaar geleden besloot als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, heb ik voor het eerst contact gehad met FinanceFactor.
Begin 2019 ben ik gestart als interim finance professional op ZZP basis, na eerst ervaring te hebben opgedaan als business controller in onder andere de telecom en non-profit sector. Sander van Opstal stuurde mij een bericht naar aanleiding van een Linkedin post, en al snel volgde een kennismakingsgesprek in Wassenaar. Het is nu 2 jaar later en ik weet niet meer exact wat we besproken hebben, maar ik herinner me wel dat het een fijn gesprek was. Sander had (en heeft) oprecht interesse in je persoonlijke drijfveren en achtergrond.

Kort na dit gesprek ging ik via een ander bureau aan de slag in mijn eerste opdracht. Tijdens deze opdracht bleek dat FinanceFactor inderdaad ‘vindt en volgt’. Sander heeft namelijk op een prettige manier contact met me gehouden. Toen ik vervolgens weer beschikbaar kwam, had hij een mogelijke opdracht voor me bij de Dienst Justis. Bij het lezen van de opdrachtomschrijving kwam ik ook snel tot de conclusie dat dit een interessante aanvraag was. Toen ik besloot te reageren, werd me duidelijk dat het doen van een aanbieding op bepaalde aanvragen binnen de Rijksoverheid een vak apart is, wat Sander gelukkig goed beheerst. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek.

Op papier was het een uitdaging om een goed beeld te krijgen bij de organisatie. Mijn eerste indruk was dat Justis een behoorlijke formele organisatie is, wat veroorzaakt werd door de gestandaardiseerde wijze van uitvragen door het Ministerie van J&V. Deze indruk kon ik echter al snel bijstellen toen ik erachter kwam dat het selectiegesprek telefonisch zou plaats vinden. Nu is dat heel normaal, toen best opvallend. Na een energiek gesprek werd al snel duidelijk dat de inschatting van Sander klopte en dat er sprake was van een opdracht die bij mij paste. Sterker nog: de inhurende manager bleek ook nog eens een goede match met mijn persoonlijkheid en ervaring.

Tijdens de opdracht vormde het contact met FinanceFactor en specifiek met Sander een belangrijke rode draad. Sander kwam bij mij op de koffie bij Justis in Den Haag, om het verloop van de opdracht te volgen. Later, in Coronatijd hadden we zeer regelmatig telefonisch of via videobellen contact.
Nadat het kostprijsmodel en bijbehorende budgetmodel op tijd was afgerond, kwam er eind maart een einde aan mijn opdracht. Ik kijk met een heel positief gevoel terug op mijn samenwerking met zowel Justis als FinanceFactor. Voor alle partijen was het een succesvolle samenwerking. Het moment is aangebroken om mijn bijdrage te gaan leveren aan een andere organisatie. In april ben ik aan een nieuwe uitdagende opdracht begonnen.

Voor meer informatie neem contact op met FinanceFactor