“De interessante opdrachten, het grote netwerk en de impresariogedachte maken FinanceFactor voor mij een hofleverancier.”

Stefan Zuidwijk

Zuidwijk Interim Finance
Opdrachtgever exploiteert de grootste vloot chemicaliëntankers ter wereld. Totale vloot van 166 schepen, 6.767 werknemers in 30 landen wereldwijd.

De opdracht

December 2022 – heden Als Finance Business Partner & Internal Controller a.i. verantwoordelijk voor de Capital Expenditures (CAPEX); onderhoud en investeringen op 166 schepen die chemicaliën over de hele wereld vervoeren. Tevens gedurende de opdracht als Internal Controller a.i. gewerkt aan het verder professionaliseren van interne control, waaronder compliance en risicomanagement.

LinkedIn profiel Stefan

Wie is Stefan Zuidwijk

 Stefan is een inhoudelijk goed onderlegde finance professional. Zijn ervaring in diverse rollen komt hem goed van pas in zijn opdrachten. Sinds drie jaar is hij zelfstandig interim-manager, ontstaan vanuit zijn behoefte aan afwisseling. Hij wil het liefst kortdurend ergens gericht aan werken om vervolgens weer door te gaan. Zijn credo is een bedrijf beter achter te willen laten dan hoe hij het bij aanvang gevonden heeft. Gevoel krijgen bij de hele business en niet alleen finance is voor hem een voorwaarde voor het welslagen daarvan. 

De klantvraag

Vanwege de verhuizing van de finance business partner, ontstaat een vacature. Vooruitlopend op invulling van de vaste positie wordt gekozen voor een interim-manager. Een opdracht die zeker niet alleen vervangingsmanagement betreft. De opdrachtgever ziet met de inzet van een interim-manager kans om een aantal verbeteringen door te voeren. Zoals digitalisering en verbetering van de samenwerking met het intercontinentaal gevestigde Global Shared Service Center (GSSC).

Waarom FinanceFactor

Vanuit een voorgaande, vaste werkkring kent hij Simon Anderiesen, nu managing partner bij FinanceFactor. Ze zijn altijd contact blijven houden. “Simon weet wie ik ben, weet wat ik kan en weet waar ik goed tot mijn recht kom. Hoewel ik ook samenwerk met andere bureaus, spreekt de impresariogedachte van FinanceFactor me bijzonder aan. In combinatie met interessante opdrachten en een goed netwerk is FinanceFactor mijn hofleverancier.”

Typisch FinanceFactor volgens Stefan

“Niet alleen voor de sales gaan en een opdracht scoren om vervolgens geen contact meer te onderhouden, maar een duurzame relatie opbouwen.” 

De samenwerking met FinanceFactor

Zowel Simon Anderiesen als ook collega consultants van FinanceFactor zoeken geregeld contact, zeker tegen het moment dat Stefan weer beschikbaar komt voor een nieuwe opdracht. Er is vertrouwen dat een kennismaking bij de klant goed verloopt. “Opvallend in het soms intensieve bemiddelingsproces is, dat FinanceFactor steeds vraagt of je nog de positieve klik ziet voor deze opdracht.”

“Iedereen heeft in zijn of haar functie een eigen verantwoordelijkheid, maar mist soms de brug naar de business. Als je weet wat de ander doet, kan je de vraag beter begrijpen en ook de uitdaging waar de ander voor staat.”
Het resultaat in de opdracht

Het feit dat Stefan laat zien dat hij van vele markten thuis is, heeft tot gevolg dat er geen sprake is van alleen vervangingsmanagement. Al snel komt de wens tot digitalisering en verbeterde samenwerking met het GSSC team om de hoek kijken.

Typerend voor Stefan is te willen doorgronden waaruit de business van de opdrachtgever bestaat. Hij gaat op ‘ship-visit’ en vormt zich een beeld van de praktijk op een schip en de investeringen die daarmee gemoeid zijn. Structurering en verbeteringen doet hij door te kijken wat er ligt en wat noodzakelijk is: actief voorstellen doen en implementeren. Het gevolg is dat CAPEX verder gedigitaliseerd is, hij als kwartiermaker de weg voor een vaste finance business partner geplaveid heeft en er een betere samenwerking is met het GSSC team.

Tot slot is samen met de financial controller de internal control positie verder geprofessionaliseerd. In het internal control domein komen compliance, internal audit en risicomanagement samen.